Falun

 

 

Folkets Hus i Falun – Kulturhuset Tio14

Falun invigde sitt Folkets Hus hösten 1964 och var hyfsat tidiga ut med ett Folkets Hus, eftersom de hade Falu gruva. Numera har Falu Folkets Hus namnet Kulturhuset Tio14, då de gjorde en nystart efter en såld lokal. Intill byggnaden ligger Dalateaterns konsert- och teaterhus, som byggdes 1988, vilket gör att de har mycket kulturupplevelser att erbjuda. I Falun finns idag sju olika Folkets Hus-/Folkets Park-föreningar.

Upplev Faluns Folkets Hus!

Upplev Falun i Tio14! Där kan du ta del av föreställningar, eller på egen hand ta fram din kreativa sida! Det är lätt att ha roligt i södra Dalarna. På Tio14 kan du utvecklas samtidigt som du får en smak av världsarvet Falun! Det finns aktiviteter och sevärdheter för hela familjen.

Besök Folkets Hus i Falun och lär dig mer om världsarvet. Här nedan hittar du ett utdrag av upplevelser på Folkets Hus och i staden Falun!

Föreläsningar Falun

Öppna föreläsningar är ett uppskattat evenemang som ofta hålls på Folkets hus. Håll utkik efter öppna föreläsningar i Falun som bedrivs av bland annat Lära för Livet som erbjuder föreläsningar inom en mängd olika ämnen med några av Sveriges mest omtycka talare och föreläsare. En öppen föreläsning kan vara källan till både inspiration, motivation och skratt, men även till kunskap och nya insikter. Om det inte finns några öppna föreläsningar i Falun just nu, går det även att boka föreläsare genom Lära för Livet om du till exempel har en kommande kickoff eller företagsevent, dit du vill boka en inspirerande föreläsare för att ge medarbetarna den energi de behöver.

Falu Gruva

Falu Koppargruva har under sin storhetstid varit en av Sveriges största gruvor och sägs ha varit i bruk så tidigt som 800e.Kr fram tills stängningen 1992. På deras visningar kan du idag ta del av Faluns historia, ca 67 m under jorden.

Carl Larsson-gården

Det färgstarka hemmet i Sundborg har nog ingen i Dalarna missat. Ett besök på Carl Larsson-gården i Falun är mycket omtyckt, där du som besökare får ta del av konst och mycket mer!

Sjön Runn - Lika bra både på sommaren och vintern

På vintersäsongen finns det banor för långfärdsskridskoåkning i olika längder på sjön Runn, ett ypperligt tillfälle att ta med matsäck och avnjuta en dag ute i den friska dalavintern! Men givetvis måste du besöka sjön Runn i Dalarna på sommaren också – då kan du upptäcka den vackra sjön och dess 100 öar genom att exempelvis paddla kanot. Här finns samlade turförslag på sjön!

Skidåkning

Vill du åka skidor i Falun? Efter att de arrangerade Skid-VM 2015 sattes staden på kartan och är en perfekt stad för dig som vill röra på dig. Det finns många möjligheter för dig som vill åka skidor i Falun.

Falun är mest förknippat med längdskidåkning. Hit åker längdskidåkare från hela landet för att uppleva Faluns vackra skidspår. Se aktuell spårstatushär!

Vill du åka alpint så kan du ta dig till Romme Alpin, Sveriges största alpina skidanläggning utanför fjällen. Det finns även möjlighet att åka backhoppning, för dig som är intresserad av det. Se Lugnets hoppbackar här.

falun

Bo & Jobba i Falun

I Dalarna kan man hitta Sveriges vackraste landskap – och Falun är inget undantag! Staden är familjevänlig och har nära till allt – med huvudstaden Stockholm 3 timmar bort och nära till andra städer i Dalarna.

Vandrarhem & Hotell

Med nära till Falukoppargruva kan du bo på Falu Fängelse Vandrarhem. Du får bo i de ursprungliga cellerna vilket brukar vara riktigt uppskattat av gästerna! Priset för boende är 295kr/dygn.

Med promenadavstånd till gruvan och centrum hittar du Kopparstugans Bed & Breakfast, ett mysigt vandrarhem med personlig prägel. Priset ligger på 900kr/natt för två personer.

Scandic Lugnet kan du bo nära till Lugnets sporthall, med ett flertal olika aktiviteter året om. Priset ligger på 1000kr/natt för två vuxna.

falum