Umeå

 

 

Folkets Hus i Umeå

År 1924 bildades Umeås Folkets Hus-förening, som försökte införa uppstarten av ett Folkets Hus i Umeå. De diskuterade hur och vart detta hus skulle finnas, och med hjälp av donationer och insamlingar lyckades de år 1926 köpa en tomt för 5100kr, men bygget kunde inte börja förrän 1933. Året därefter invigdes Umeås Folkets Hus som innehöll både teater, café och danslokal.

Folkets Hus Umeå får en renovering

Redan 1938 kom en utbyggnation på tal eftersom de hade inkommit mycket intäkter från dans- och teaterföreställningar i byggnaden. Man diskuterade att bygga en biograf, men det blev inte av förrän 1950, då byggnaden fick en mindre ombyggnad.

Kring 1970-talet kom många förändringar på tal och samarbetet med kommunen blev starkare. Musikteatern, som senare blev Norrlandsoperan, skulle byggas i Umeå. Samtidigt som detta användes Folkets Hus lokaler till kulturhuset Idrun – som idag har teater, bibliotek, lokaler och biograf.

umea1
umea2

Upplev Umeås Folkets Hus!

Folkets Hus Umeå kan besökare ta del av en naturlig mötesplats, med en kombination av nöje, konferens och mat. Folkets Hus Umeå har evenemang som passar alla! Huset ligger mitt i stadskärnan och har nära till de största sevärdheterna i Umeå!

Folkets Hus Umeå öppettider

Genom arrangemang inom allt möjligt kan du ta del av olika tillställningar året om. Folkets Hus i Umeå har till exempel använts för festivaler, konferenslokaler, företagsfester och galashower – där de arbetar aktivt för att få liv i sina lokaler.

Folkets Hus Umeås öppettider är
12-17 måndag och fredag,
12-18 torsdag,
12-14 lördag.

 Folkets Hus Umeå - Äpplet

Varje år delar Folkets Hus i Umeå ut Guldäpplet – ett kulturstipendium på 30 000 kr, med kriteriet ”ung i sin konst”. Något som varit en tradition sedan 1986. Läs mer om detta här! 

Folkets Hus i Umeå ligger beläget i centrala stan – ett stenkast från mängder av restauranger, hotell och butiker. Besök dem och ta del av vad Umeå har att erbjuda!